Spartacus-baletti

Spartacus-baletti

Aika:
11.11.2021, klo 19.00

Paikka:
Suomen Kansallisooppera

Viimeinen ilm.päivä:
28.9.2021

Helmerivetäjä:
Irene Uimonen

12 paikkaa jäljellä!

To 11.11. klo 19.00

Lucas Jervies – Jérôme Kaplan – Aram Hatšaturjan 

Spartacus-baletti

Suomen Kansallisooppera

 

Gladiaattori Spartacus johtaa orjien kapinaa Rooman valtakuntaa vastaan. Baletti kertoo tarinan miehestä, hänen intohimoisesta rakkaudestaan ja tehtävästään saavuttaa vapaus. Spartacus esittelee baletin miestanssijat vahvimmillaan ja atleettisimmillaan. Spartacus kertoo tositapahtumiin pohjautuvan tarinan antiikin Roomassa eläneestä traakialaisorjasta, josta tulee huippugladiaattori ja kapinallisten johtaja. Miehistä energiaa tulvivien taisteluiden lomaan punoutuu Spartacuksen ja orjaksi joutuneen kauniin Flavian rakkaustarina sekä Spartacuksen ja Hermeksen uskollinen ystävyys.

Spartacuksen tarina on päätynyt lukuisille näyttämöille ja mm. legendaariseksi Kirk Douglasin tähdittämäksi elokuvaksi. Aram Hatšaturjanin säveltämä baletti sai kantaesityksensä Leningradissa 1956, ja teos tuli maailmalla tunnetuksi voimakkaasta koreografiastaan ja tarkkaan kuvatuista henkilöhahmoistaan. Spartacuksen pölyt on nyt pyyhitty ja Lucas Jerviesin koreografia tuo teoksen nostattavine musiikkeineen uuteen loistoonsa käyttäen klassista ja nykytanssia.

Jérôme Kaplanin näyttävä visuaalisuus vie katsojat antiikin Roomaan nykyaikaisen suodattimen läpi. Vahva lavastus on saanut vaikutteita brutalistisesta arkkitehtuurista Pohjois-Koreasta, Neuvostoliitosta, natsi-Saksasta ja DDR:stä – ja samaan aikaan roomalaisen kylpylän tunnelma vie joutsenlampimaiseen maailmaan tutuineen.

Juoni

Traakialainen Spartacus ja hänen kaunis vaimonsa Flavia ovat joutuneet roomalaisen kenraali Crassuksen vangiksi sodassa. Spartacus ja hänen ystävänsä Hermes myydään gladiaattoreiden kouluttaja Batiatukselle, joka kouluttaa heistä huipputaistelijoita. Flavia päätyy orjaksi Crassuksen taloon. Spartacus joutuu taistelemaan gladiaattoritaistelussa Hermestä vastaan ja surmaamaan hänet. Kauhistuneena teostaan hän yllyttää vankitoverinsa kapinaan.

Kapinalliset hyökkäävät Crassuksen talolle vapauttamaan Flaviaa. Spartacus säästää Crassuksen hengen armosta. Kapinalliset iloitsevat Flavian vapauttamisesta, mutta Crassus joukkoineen suunnittelee jo kostoa. Pitkän taistelun jälkeen roomalaiset kukistavat urheasti taistelleet kapinalliset ja tuomitsevat heidät ristiinnaulittaviksi. Roomalaisten kynsistä paennut Flavia vannoo Spartacuksen muiston elävän ikuisesti.

“On tärkeää muistaa, että jokaisessa meissä on sankari. Spartacus on sellainen johtaja, jonka takana meidän kaikkien tulisi olla – hän ei ole egoistinen ja suuruudenhullu oman edun tavoittelija.” – Lucas Jervies, koreografi

Tekijät: Koreografia Lucas Jervies. Taistelut Nigel Poulton. Musiikki Aram Hatšaturjan. Musiikinjohto Philippe Béran. Valaistus Benjamin Cisterne. Dramaturgia Imara Savage.

Lavastus, puvut Jérôme Kaplan. Puvut ja osa lavasteista on vuokrattu Australian baletista.

Kesto 2h 30min (2 väliaikaa á 25min). Suosittelemme yli 10-vuotiaille. Spartacus nähtiin viimeksi 1970-luvulla vanhassa oopperatalossa.

Hyvät B-ryhmän keskipermantopaikat oikealta riveillä 6-10. Rivitoiveen saa esittää.

 

Hinta: Helmeri ystävineen 96,00 euroa (norm. 106 e), nuoriso (alle 20 v) 53 euroa

Maksuviite: 5241

Ilmoittautumiset ja maksut 28.9. mennessä.

 

Liput saat Irene Uimoselta, joka ilmoittaa lippujaosta myöhemmin.

https://oopperabaletti.fi/

Kuva: Suomen Kansallisooppera 

 


Saatat olla kiinnostunut myös näistä tapahtumista: 

Teatterit

Bolla
Helsingin Kaupunginteatteri (18.11.2021, klo 19.00)

17 paikkaa jäljellä. Varaa omasi!

Teatterit

Paahtimo
Studio Pasila, Ratamestarinkatu 5 (26.10.2021, klo 19.00)

20 paikkaa jäljellä. Varaa omasi!

Teatterit

Ilmoittautuminen ohi!

Baskervillen koira
Arena-näyttämö (14.10.2021, klo 19.00)

Teatterit

Ilmoittautuminen ohi!

Niin kuin taivaassa -musikaali
Helsingin Kaupunginteatteri (30.9.2021, klo 19.00)

Teatterit

Ilmoittautuminen ohi!

Once-musikaali
Lilla Teatern (26.10.2021, klo 19.00)

Kirjoita sähköpostiosoite huolellisesti, koska siihen lähetetään kaikki varaukseesi liittyvät tiedot.
Kuinka monta paikkaa haluat varata? Tällä hetkellä paikkoja on vapaana 12 kappaletta. Voit varata enintään 2 paikkaa. Ole yhteydessä toimistoon, jos tarvitset enemmän paikkoja: helmeri@helmeri.fi
Kerro numero, josta sinut tavoittaa parhaiten.
Osoite tarvitaan vain matkavarauksia varten.

Kerro kaikkien tapahtumaan mukaan tulevien henkilöiden nimet. Jos kyseessä on matkavaraus, kerro syntymäajat ja toiveesi huonekaverista (tarpeet ovat erilaisia eri matkoilla; esimerkiksi kaikille laivamatkoille tarvitaan syntymäaika ja EU:n ulkopuolisiin maihin passin numero).

Tarkistathan ennen varauksen tekemistä, että kaikki antamasi tiedot ovat oikein!

Peruuta