Päivämatka Turun saaristoon

Päivämatka Turun saaristoon

Aika:
8.8.2019, klo 07.30

Paikka:
Parainen, Seili, Nauvo

Viimeinen ilm.päivä:
1.7.2019

Helmerivetäjä:
Irene Uimonen

Ilmoittautuminen ohi!

To 8.8. klo 7.30

Päivämatka Turun saaristoon

Parainen, Seili ja Nauvo

 

Salvador Dali -näyttely, "Sairaalasaari” Seili ja Nauvo

Päiväretkellä tutustumme ylisanojen tyyssijaan Art Bankin Salvador Dali -näyttelyyn, jossa gallerianpitäjä viihdyttää surrealistisin tarinoin. Upeaa saaristoa omin silmin ja saaristo-oppaan tiedoin. Seilin saaren mielenkiintoinen historia, kohteet ja kauneus. Kesä-Nauvon vilkas satama, maukas ruoka ja 1400-luvun harmaakivikirkko. Bussillinen mukavaa seuraa.

Matkaohjelma:

Lähtö klo 7.30 Mikonkadun tilausajopysäkiltä kohti Paraista (E18, 176 km, 2:07) Erikssonin bussilla, varmaankin kuljettajana tuttu Kari Arvilommi. Matkalla lyhyt tauko.

Klo 9.55 saavumme Paraisten linja-autoasemalle, jossa tapaamme saaristo-oppaamme Oona Johanssonin (040 7557093).

Klo 10.00-10.50 tutustumme Art Bankin Salvador Dali -näyttelyyn (Kauppiaskatu 23, yläkerta).

Oppaanamme taidegallerian fantastinen omistaja Ted Wallin. Ted Wallinin pyörittämän Art Bank Parainen -taidegallerian keskipisteenä ovat Salvador Dalín hätkähdyttävät veistokset, huonekalut, maalaukset ja muut taideteokset. Art Bankilla on yksinoikeus myydä Salvador Dalí -huonekaluja Skandinaviassa ja Venäjällä. Aidot Dalí-huonekalut on numeroitu ja sertifioitu.

Espanjassa 1904 syntynyt Salvador Dalí on yksi surrealismin suurista mestareista. Mielikuvituksestaan ja tavanomaisuudesta poikkeavasta käytöksestään tunnettu mies muistetaan parhaiten maalauksistaan, mutta hän ansioitui myös elokuvien, veistosten, valokuvien, muodin, teatterin ja kirjoittamisen parissa. Madonna of Port Lligat on kenties tunnetuin taiteilijan uskonnollisista taideteoksista. Suurin osa Dalín Madonna-aiheisista teoksista sai hänen Gala-vaimonsa kasvot. Paraisten galleriassa matkailija pääsee tutustumaan moniin Salvador Dalín teoksiin aivan kosketusetäisyydeltä ja mikä parasta, Tedin opastusta et tule unohtamaan...

Klo 10.55 jatkamme matkaa saaristotietä kohti Nauvoa (21 min), lauttaylitys Lillmälö-Prosvik klo 11.30-11.40. Siitä 13 minuutin ajo Nauvoon.

Klo 12.00 saavumme Nauvoon. Bussi jää parkkiin ja tassuttelemme satamaan yhteysaluslaiturille.

Klo 12.10 lähdemme yhteysalus m/s Östernillä kohti Seiliä. Varasin sämpyläkahvit laivamatkan aluksi.

Seilin saari on Nauvossa, nykyisin Paraisten kaupungissa Saaristomerellä, Airiston eteläosassa.

Klo 12.40 saavumme Seilin saareen (matka 30 min), jossa tutustumme Seilin historiaan, museokirkkoon, hautausmaahan ja entisen sairaalan hospitaalihuoneeseen ja kauniiseen pihapiiriin.

Seilin nimi tulee ruotsinkielisestä Själöstä, joka tarkoittaa hyljesaarta. Seilin pinta-ala on 1,6 km2. Suurin pituus 2,5 km ja leveys 1,4 km. Seili toimi leprasairaalasaarena vuodesta 1619 noin 165 vuotta. Viimeinen spitaalinen kuoli 1783. Ensimmäisiä sairastuneita on tosin tuotu Turusta Seiliin jo 1300-luvulla. Ainoina hoitomuotoina olivat Jumalan sana, terveyslähteen vesi ja paloviina, jota saarelaisilla oli lupa polttaa.

Spitaalisten jälkeen Seiliin tuotiin mielisairaspotilaita. Paikkaluvultaan sairaala oli yhteen aikaan Suomen suurin. 1800-luvulla sairaalatiloiksi tehtiin isoja kivirakennuksia, jollaisia ei normaalisti saaristossa ole. Sairaalatoiminnan loppuvaiheessa Seilissä oli vain naispotilaita. Miehet siirrettiin Käkisalmen uuteen sairaalaan. Vuoden 1960 jälkeen saarelle ei enää otettu uusia potilaita ja toiminta lakkautettiin kahta vuotta myöhemmin 1962. Sinne saatettiin määrätä potilaita heppoisin perustein. Kun Seiliin kerran tultiin, Seilissä pysyttiin. Nykyään sairaalarakennukset ovat Turun yliopiston alaisuudessa toimivan Saaristomeren tutkimuslaitoksen tiloja.

Seilin puukirkko (1,1 km satamasta) on rakennettu 1733 Turusta siirretyn vanhan kirkon paikalle. Se rakennettiin yhden kesän aikana ja vihittiin käyttöön kolme päivää valmistumisensa jälkeen. Sisältä kirkossa on koruttoman kauniit hirsiseinät. Korkean väliseinän takana spitaaliset joutuivat kuuntelemaan rikinkatkuisia saarnoja. 1730-luvulla valmistetun saarnastuolin maalaukset ja saarnastuolitaulun on tehnyt C.J. v. Holthusen (Holthausen). Kirkon erikoinen kellotapuli on pihan toisella puolella lähellä rantaa. Pihalla on iso risti, joka pystytettiin Seilissä kuolleiden 663:n spitaalipotilaan muistoksi Kirkon takana on hautausmaa, jossa on yksinkertaisia puuristejä.

Klo 14.20 yhteysaluksen paluulähtö (30 min).

Klo 14.50 saavumme takaisin Nauvoon. 

Klo 14.55-15.55 noutopöytälounas ranskalaistyyppisessä ravintola L'Escalessa (Navonranta 4), joka perustettiin 1987. Rannan tuntumassa oleva kaunis kivinen makasiini/venevaja kunnostettiin ravintolaksi.

Salaattipöytä. Kotona leivottua leipää. Vesi, maito, kotikalja. Keitto ja 2 lämmintä. Kahvi, tee.

HUOM! Ilmoitathan lisätiedoissa jo varatessasi mahdolliset ruoka-allergiat.

Klo 16.00 aluksi käymme Nauvon satamassa, joka on yksi saariston vilkkaimmista vapaa-ajan satamista. Tutustumme keskiaikaiseen 1400-luvun harmaakivikirkkoon, joka on pyhitetty Pyhälle Olaville. Kirkon kuuluisat urut ovat vuoden 1791 Schwan-urut. Kirkko on tunnettu hyvästä akustiikastaan. Holveissa on jäljellä piirroksia 1400-luvulta, osa 1600-luvulta (kuva).

Klo 17.00 lähdemme kotimatkalle (207 km). Matkalla vielä Nauvon lautta Prostvik-Lillmälö. Tarvittaessa "tekninen" tauko.

 

Hinta:  83,00 euroa 

Maksuviite: 4459

Viimeinen ilmoittautumis- ja maksupäivä 1.7.

Hinta sisältää kuljetukset (bussi, laiva), saaristo-oppaan palvelut Paraisilta lähtien, sisäänpääsymaksut (Art Bank, Seili) ja Art Bankin esittelyn, sämpyläkahvit, noutopöytälounaan.                               

Helmerivetäjä Irene Uimonen

Tutustu saaristoon:

http://www.saaristo.org/#1

https://www.visitseili.fi/fi/

https://www.visitturku.fi/saariston-rengastie_fi

 

Kuvituskuva Seilin saaresta.


Saatat olla kiinnostunut myös näistä tapahtumista: 

Matkat

Musikaalimatka: Notre Damen kellonsoittaja
Tampereen Teatteri, Keskustori 2, Tampere (16.11.2019, klo 09.50)

28 paikkaa jäljellä. Varaa omasi!

Matkat

West Side Story Estonia-teatterissa
Tallinna, Original Sokos Hotel Viru (31.8.2019, klo 09.30)

9 paikkaa jäljellä. Varaa omasi!

Matkat

Ilmoittautuminen ohi!

Helmeri-matka: Kuninkaallinen Lontoo
Lontoo, Grange Strathmore Hotel (19.9.2019, klo 08:00)

Matkat

Ilmoittautuminen ohi!

Birgitta-festivaalit Tallinnassa
Pirita, Tallinna (16.8.2019, klo 08.15.)

Ole hyvä ja ilmoittaudu tähän Helmeri-tapahtumaan alla olevalla nettilomakkeella. Muista tallentaa varauksesi.

Esteen sattuessa muista peruuttaa osallistumisesi. Peruuta siinäkin tapauksessa, että tilaisuus on ilmainen. Puhelinpalvelu: 050 428 5588. Helmerit toivottavat myös SMYL-liittoon kuuluvien jäsenyhdistysten jäsenet tervetulleiksi osallistumaan tilaisuuksiin!

Maksulliset tapahtumat maksetaan yhdistyksen tilille: FI88 1270 3000 1009 95. Käytä tapahtuman omaa maksuviitettä.

Kirjoita sähköpostiosoite huolellisesti, koska siihen lähetetään kaikki varaukseesi liittyvät tiedot.
Kuinka monta paikkaa haluat varata? Tällä hetkellä paikkoja on vapaana 0 kappaletta. Voit varata enintään 0 paikkaa. Ole yhteydessä toimistoon, jos tarvitset enemmän paikkoja: helmeri@helmeri.fi
Kerro numero, josta sinut tavoittaa parhaiten.
Osoite tarvitaan vain matkavarauksia varten.

Kerro kaikkien tapahtumaan mukaan tulevien henkilöiden nimet. Jos kyseessä on matkavaraus, kerro syntymäajat ja toiveesi huonekaverista (tarpeet ovat erilaisia eri matkoilla; esimerkiksi kaikille laivamatkoille tarvitaan syntymäaika ja EU:n ulkopuolisiin maihin passin numero).

Tarkistathan ennen varauksen tekemistä, että kaikki antamasi tiedot ovat oikein!

Peruuta