Mieliala – Helsinki 1939-1945

Mieliala – Helsinki 1939-1945

Aika:
5.2.2020, klo 16:30

Paikka:
HAM Tennispalatsi

Viimeinen ilm.päivä:
24.1.2020

Helmerivetäjä:
Merja Äimänen

Ilmoittautuminen ohi!

Ke 5.2.2020 klo 16.30

Mieliala – Helsinki 1939-1945 -näyttely

HAM Tennispalatsi

Et. Rautatiekatu 8, Helsinki

 

Helmereille on varattu opastettu tutustuminen HAM-museon Mieliala – Helsinki 1939-1945 -näyttelyyn. Tavataan noin kello 16.15 HAMin lippukassan läheisyydessä Tennispalatsin 2. kerroksessa. Tule sisään Tennispalatsiin Eteläisen Rautatiekadun puolelta, josta HAMin sisäänkäyntiin pääsee suoraan liukuportaita pitkin.

HAM Helsingin taidemuseo ja Helsingin kaupunginmuseo ovat toteuttaneet yhdessä Mieliala – Helsinki 1939‒1945 -näyttelyn. Sota-aikana kaupungin ilme ja henkinen ilmapiiri muuttuivat radikaalisti. Tennispalatsiin ja Hakasalmen huvilaan levittäytyvä näyttelykokonaisuus esittelee kuvataiteen ja valokuvien heijastelemaa pessimismiä ja optimismia, ja laajemmin sitä visuaalista maailmaa, johon sodan oloissa oli totuttava.

Syyskuussa 1944 Kallion sydämessä poltettiin salaisen mielialatiedustelun arkistoa. Tuhansia tavallisia suomalaisia oli edellisinä vuosina rekrytoitu raportoimaan mielialoista, huhuista ja toisinajattelusta työpaikoilla, kaupoissa, ruokaloissa, yleisissä saunoissa ja julkisissa kulkuvälineissä. Tiedot välitettiin sodanjohdolle antamaan kuvaa siviilien mielenmaisemista, jotka vaikuttivat rintamasotilaiden taistelukykyyn. Samana syksynä loput aineistosta haudattiin maahan Mäntyharjussa. Pelastunut osa konservoitiin 50 vuotta myöhemmin Kansallisarkistossa, ja tälle edelleen suljetulle arkistokokonaisuudelle perustuu HAMin ja Helsingin kaupunginmuseon ensimmäinen yhteisnäyttely, Mieliala.

HAMin osuus kertoo erityisesti kuvataiteilijoiden kyvystä ilmaista kaupungin tuntoja. Kiehtova väriasteikko hivelee silmää, suuret kuvapinnat tuovat lähelle helsinkiläisten tunnetilat, ilmeet ja eleet. HAMissa nostetaan esille myös unhoon painettuja kulttuuritapahtumia: Messuhallin sotasaalisnäyttelyt katseenvangitsijoineen ja huikeine kävijämäärineen, saksalaisen rintamataiteen näyttely Ateneumin tiloissa keväällä 1942 sekä keväällä 1943 suomalaisten naistaiteilijoiden vientinäyttely Berliiniin, Wieniin ja Puolan Poznaniin, mukana mm. Helene Schjerfbeckin ja Tuulikki Pietilän teoksia.

HAMin näyttely: 18.10.2019-1.3.2020.

Hinta: 18,00 e, Museokortilla 8,00 euroa (Ilmoita lisätiedoissa Museokorttisi ja ota se mukaan näyttelyyn.)

Maksuviite: 4873

Ilmoittautumiset ja maksut 24.1. mennessä.

 

Helmerivetäjä: Merja Äimänen

https://www.hamhelsinki.fi/

 

Kuvituskuva: Helene Schjerfbeck: Kahvilassa, 1940 / Kuva: Hanna Kukorelli

 

Kirjoita sähköpostiosoite huolellisesti, koska siihen lähetetään kaikki varaukseesi liittyvät tiedot.
Kuinka monta paikkaa haluat varata? Tällä hetkellä paikkoja on vapaana 5 kappaletta. Voit varata enintään 2 paikkaa. Ole yhteydessä toimistoon, jos tarvitset enemmän paikkoja: helmeri@helmeri.fi
Kerro numero, josta sinut tavoittaa parhaiten.
Osoite tarvitaan vain matkavarauksia varten.

Kerro kaikkien tapahtumaan mukaan tulevien henkilöiden nimet. Jos kyseessä on matkavaraus, kerro syntymäajat ja toiveesi huonekaverista (tarpeet ovat erilaisia eri matkoilla; esimerkiksi kaikille laivamatkoille tarvitaan syntymäaika ja EU:n ulkopuolisiin maihin passin numero).

Tarkistathan ennen varauksen tekemistä, että kaikki antamasi tiedot ovat oikein!

Peruuta