Maailmalta löysin itseni – Helene Schjerfbeck

Maailmalta löysin itseni – Helene Schjerfbeck

Aika:
15.1.2020, klo 16.00

Paikka:
Ateneumin taidemuseo

Viimeinen ilm.päivä:
8.1.2020

Helmerivetäjä:
Merja Äimänen

Kaikki 20 paikkaa varattu!

Ke 15.1.2020 klo 16.00

Helene Schjerfbeck -näyttely

Ateneumin taidemuseo

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki

 

Maailmalta löysin itseni – Helene Schjerfbeck & Taiteilijoiden Ruovesi

Helmereille on varattu näyttelyintro Ateneumin taidemuseon uusiin Maailmalta löysin itseni - Helene Schjerfbeck sekä Taiteilijoiden Ruovesi -näyttelyihin.

Näyttelyintrossa istumme Ateneum-salissa, jossa opas pitää luennon näyttelyn sisällöstä ja taustoista kuvaesityksen myötä. Intron jälkeen tutustumme näyttelyihin omin päin. Intron kesto on noin 30 minuuttia ja se alkaa museon sisäpihalta.

Tapaamme noin viisitoista minuuttia ennen intron alkua Ateneuminkujan puolella, museon sisäpihalla museokaupan luona.

Maailmalta löysin itseni

Näyttely kertoo, kuinka Helene Schjerfbeckistä tuli Helene – kuinka lahjakkaasta oppilaasta kasvoi yksi historiamme vaikuttavimmista taiteilijoista. Näyttely keskittyy erityisesti Schjerfbeckin matkavuosiin Pariisissa, Pohjois-Ranskan Pont-Avenissa, Italian Fiesolessa sekä Iso-Britannian St Ivesissa 1800-luvun lopussa.

Millainen merkitys matkoilla oli taiteilijan tuotantoon ja työskentelytapoihin – ja miten ne vaikuttivat hänen tuotantoonsa kotimaassa? Esille saadaan myös teoksia, joita ei ole aikaisemmin nähty Suomessa.

Näyttelyn teokset kuvaavat maisemia, asetelmia ja taiteilijalle tärkeitä ihmisiä. Lisäksi näytteille saadaan 16 Schjerfbeckin omakuvaa ajanjaksolta 1884–1945, jotka esitetään kiinnostavasti aikajärjestyksessä. Kaikkiaan näyttelyssä nähdään yli 130 maalausta, piirustusta ja luonnoskirjaa.

Helene Schjerfbeckin (1862–1946) näyttely on esillä Lontoon Kuninkaallisessa taideakatemiassa (Royal Academy of Arts) 27. lokakuuta 2019 asti. Näyttely on ensimmäinen kattava katsaus taiteilijan tuotantoon Isossa-Britanniassa. Suomalaiset saavat nähdä näyttelyn Ateneumissa yli puolet laajempana kokonaisuutena, jonka kuratoi intendentti Anna-Maria von Bonsdorff.

Taiteilijoiden Ruovesi

Pirkanmaalla sijaitseva Ruovesi ja sen ympäristö on houkutellut taiteilijoita 1820-luvulta alkaen. Kaikkia seudulla toimineita taiteilijoita yhdistää kiinnostus paikan henkeä, sen luontoa, ihmisiä ja kulttuuria kohtaan. Miten tämä on vaikuttanut Ruovedellä työskennelleiden taiteeseen? 

Kuvataiteilijoista Ruovedellä retkeili ensimmäisenä Werner Holmberg (1830–1860), joka kuvasi teoksissaan seudun luontoa, maisemia ja talonpoikaista elinpiiriä. Ruoveden maisemiin ihastunut Akseli Gallen-Kallela (1865–1931) rakennutti sinne 1890-luvun puolivälissä erämaa-ateljeensa Kalelan. Gallen-Kallelalta nähdään muun muassa seudun kansaa kuvaavia maalauksia, Kalevala-aiheista grafiikkaa sekä taiteilijan ystävilleen ja perheenjäsenilleen tekemiä exlibriksiä ja grafiikanvedoksia. Kalelassa vieraili muun muassa Hugo Simberg (1873–1917), jonka pikkupirut, kuolema-aiheet ja luonnonmystiikka saivat inspiraationsa Kalelaa ympäröivän seudun talonpoikaisesta kulttuurista. Näyttelyssä nähdäänkin kokonaisuutena kaikki Ateneumin kokoelmiin kuuluvat 25 vesiväri- ja guassityötä, joihin kuuluvat muun muassa Halla (1895) ja Kuoleman puutarha (1896). Myös Ellen Thesleff (1869–1954) rakennutti Ruoveden Muroleelle sinne itse suunnittelemansa ateljeehuvilan. Thesleff kuvasi taiteessaan Muroleen maisemia ja tunnelmia läpi elämänsä.

Hinta: 19,00 euroa, Museokortilla 9,00 euroa.

Maksuviite: 4831

Ilmoittautumiset ja maksut: 8.1. mennessä.

(Lisätietoihin maininta mahdollisesta Museokortista – muista ottaa korttisi myös mukaan näyttelyyn.)

Näyttelyaika 15.11.2019 - 26.1.2020.

Ateneum on avoinna keskiviikkona kello 20:een.

https://ateneum.fi/

 

KUVA: Helene Schjerfbeck: Lukevat tytöt (1907). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen.

 

 


Saatat olla kiinnostunut myös näistä tapahtumista: 

Museot

Lucas Cranach – Renessanssin kaunottaret
Sinebrychoffin taidemuseo (11.12.2019, klo 16.30)

12 paikkaa jäljellä. Varaa omasi!

Ole hyvä ja ilmoittaudu tähän Helmeri-tapahtumaan alla olevalla nettilomakkeella. Muista tallentaa varauksesi.

Esteen sattuessa muista peruuttaa osallistumisesi. Peruuta siinäkin tapauksessa, että tilaisuus on ilmainen. Puhelinpalvelu: 050 428 5588. Helmerit toivottavat myös SMYL-liittoon kuuluvien jäsenyhdistysten jäsenet tervetulleiksi osallistumaan tilaisuuksiin!

Maksulliset tapahtumat maksetaan yhdistyksen tilille: FI88 1270 3000 1009 95. Käytä tapahtuman omaa maksuviitettä.

Kirjoita sähköpostiosoite huolellisesti, koska siihen lähetetään kaikki varaukseesi liittyvät tiedot.
Kuinka monta paikkaa haluat varata? Tällä hetkellä paikkoja on vapaana 0 kappaletta. Voit varata enintään 0 paikkaa. Ole yhteydessä toimistoon, jos tarvitset enemmän paikkoja: helmeri@helmeri.fi
Kerro numero, josta sinut tavoittaa parhaiten.
Osoite tarvitaan vain matkavarauksia varten.

Kerro kaikkien tapahtumaan mukaan tulevien henkilöiden nimet. Jos kyseessä on matkavaraus, kerro syntymäajat ja toiveesi huonekaverista (tarpeet ovat erilaisia eri matkoilla; esimerkiksi kaikille laivamatkoille tarvitaan syntymäaika ja EU:n ulkopuolisiin maihin passin numero).

Tarkistathan ennen varauksen tekemistä, että kaikki antamasi tiedot ovat oikein!

Peruuta