Lahden kulttuuriretki

Lahden kulttuuriretki

Aika:
27.10.2022, klo 08.30

Paikka:
Lahti, Lahden kaupunginteatteri

Viimeinen ilm.päivä:
16.9.2022

Helmerivetäjä:
Irene Uimonen

Ilmoittautuminen ohi!

To 27.10. klo 8.30

Lahden kulttuuriretki

Lahden kaupunginteatteri: Rouva C

Matkan hintaan sisältyvät opastus uudessa Malva-museossa, lounas Trattoria Seurahuoneella, Lahden kaupunginteatterin Rouva C -näytelmä, kuljetus ja mukavaa seuraa.

Matkaohjelma                     

Klo 8.30 Lähtö Mikonkadun tilausajolaiturista Erikssonin bussilla kohti Malvaa. Ajo 8.30-10 (E75, 105 km, 1:15-1:40). Takit voi jättää kaikissa pysähdyksissä autoon.

Klo 10.05-11.20 Visuaalisten taiteiden museo Malva, Päijänteenkatu 9. Opastus klo 10.15-10.55.

Uuden museon muodostavat entiset Lahden taidemuseo ja julistemuseo. Malvaan kuuluu taide, julisteet ja muotoilukin. Malva toimii Malskilla aivan Lahden keskustan kupeessa, kauniin Kirkkopuiston vieressä, vanhassa Mallasjuoman panimokiinteistössä.

Muista ottaa mukaan Museokorttisi, niin säästät yhden näyttelyn pääsymaksun 8 €. Ennen opastuksen alkua leimauta Museokorttisi ja pyydä varmuuden vuoksi pääsy kaikkiin näyttelyihin, jos vaikka ehdit käväistä pikaisesti jossain muuallakin kuin Juurissa. Ilmainen numerolukollinen säilytyslokero. Maksan opastuksen ja museokortittomien pääsymaksun.

WC-tiloja Malski-rakennuksessa on museon tilojen ulkopuolella B-portaan luona Sammiosalin portaiden alla katutasossa sekä A-portaan käytävällä Kahiwan kahvilan ja Malskin Bistron läheisyydessä. Kahvila Kahiwa avaa arkisin ovensa klo 9.00.

Klo 10.15-10.55 Juuret – aarteita kokoelmista, 5. krs. Varattu 2 opasta (max 30 hlöä/ryhmä)

Juuret esittelee museon säilyttämiä julisteita, taideteoksia ja huonekaluja. Kokoelmat ovat juuret, joista museon kaikki toiminta muotoutuu. Paikallisuus nostetaan jalustalle omien kokoelmien lisäksi myös näyttelyn tekijöiden kautta: Palkittu lahtelaismuotoilija ja sisustusarkkitehti Tapio Anttila on suunnitellut Juuret-näyttelyn arkkitehtuurin ja ilmeen. Teollinen muotoilu pääsee näyttelyssä vahvasti esille, olihan Lahti pitkään suomalaisen huonekaluteollisuuden keskus. Museon huonekalukokoelmasta on koottu kattaus, joissa esitellään teollisen suunnittelun teknisiä, materiaalisia ja tuotannollisia näkökulmia 1950–1970-luvuilla.

Julisteiden osalta tarkastellaan Suomen historiaa julistetaiteen kautta – lahtelaisuutta unohtamatta: Monipuolisessa näyttelyssä nautitaan mm. Mallasjuoman, Askon ja Lahdessa järjestettyjen hiihtokilpailujen julisteista. Museo omistaa kaikkiaan 70 000 julistetta.

Lahtelaisen taidemuseotoiminnan juuriin tutustumme, kun näyttelyssä esille pääsevät Viipurin taidemuseon kokoelmista Lahteen periytyneet upeat taideaarteet (esillä 40 teosta). Arvokkaat ja yleisön rakastamat teokset avaavat näkymiä 1800-luvun ja 1900-luvun alkupuolen suomalaiseen ja ulkomaiseen maalaus- ja veistotaiteeseen. Hämeenlinna sai Viipurista 100 teosta, Lahti 70 kpl. Taidemuseosta kertova lyhyt filmikin pitäisi olla jo valmiina lokakuussa..

Klo 11.25  Bussi lähtee, Trattoria Seurahuone, Aleksanterinkatu 14 (750 m, 3 min. Takit autoon.)

Klo 11.35-12.30  Trattorian lounasbuffet

Noutopöytään sisältyy runsas alkupalapöytä, maittava keitto ja Seurahuoneella aamulla leivottua leipää. Pääruoka tuodaan pöytään (valittava kahdesta vaihtoehdosta). Kahvi/tee ja pieni makea. Opaste Eläke-Eevat. HUOM! Ilmoitathan ruokarajoitteesi jo paikkaa varatessasi.

Klo 12.35-12.45 Bussilla Lahden kaupunginteatteriin, Kirkkokatu 14 (1,6 km,6 min.Takit autoon).

Klo 13.00-n.15.10 Eero-näyttämön Rouva C -näytelmä                   

Rohkea ja siksi vaarallinen. Kuinka Minna Canthista tulee Minna Canth?

Nuori Minna Johnson haaveilee opettajattaren ammatista. Hän aloittaa opiskelut seminaarissa vastoin kauppiasvanhempien toiveita ja ystävystyy ihanan Floran kanssa. Päättäväinen Minna herättää myös opettajansa Ferdinand Canthin kiinnostuksen. Se on skandaali – opettajattaren tehtävähän on olla siveä ja naimaton. Syntyy kuitenkin suhde, joka on alku hienolle avioliitolle. Tasa-arvoisuutta vaaliva pariskunta rikkoo vallalla olevia käsityksiä miehen ja naisen asemasta. Perhe kasvaa, eikä intohimo Minnan ja Ferdinandin välillä häviä. Vankka oma tahto ja aviomiehen tuki vie Minnaa kohti rohkeimpia tulevaisuuden näkymiä ja yhteiskunnallisia vaikutusmahdollisuuksia.

Rouva C. on moderni, rohkea, hauska, yllättävä ja raikas tulkinta kansallisnäytelmäkirjailijamme Minna Canthin (1844-97) nuoruusvuosista. Näytelmä pohjautuu Minna Rytisalon arvostettuun kirjaan Suomen ensimmäisestä huomattavasta naisnäytelmäkirjailijasta ja yhteiskunnallisesta vaikuttajasta Minna Canthista.

Dramatisointi Heini Tola, Ohjaus Aino Kivi. Lavastus Pekka Korpiniitty. Puvut Laura Dammert. Valot Tiina Hauta-aho. Musiikki, ääni Tatu Virtamo.

Rooleissa: Annukka Blomberg, Laura Huhtamaa, Mikko Jurkka, Mari Naumala (Rouva C), Teemu Palosaari, Miila Virtanen (vier.) sekä Arttu Malin, Henna Pekkanen.  

Näytelmän kestoarvio 2:10. Eero-näyttämö 294 paikkaa, 8 riviä. Paikat riveillä 3-6. Paikkatoiveen saa aina esittää.                 

N. klo 15.25  lähdemme kohti Helsinkiä (107 km, E75, 1:20-1:40).              

Liput jaan bussissa. Otathan museokortin mukaan (säästät pääsymaksun 8 €). Lähetän ennen retkeä infoa.

 

Hinta: museokortilla 72,00 euroa ja ilman korttia 80,00 euroa. Kerrothan varatessasi, onko Sinulla museokortti ja mainitse mahdolliset allergiasi.

Maksuviite: 40170

Ilmoittaumiset ja maksut 16.9. mennessä

Vetäjänä Irene Uimonen

 

 

Kuva:

Rouva C on Mari Naumala, Lahden kaupunginteatteri

Kuva Tommi Mattila

 

 

 

 


Saatat olla kiinnostunut myös näistä tapahtumista: 

Matkat

Pääsiäismatka Milanoon
Italia, Milano (5.4.2023, klo 08.00)

12 paikkaa jäljellä. Varaa omasi!

Matkat

Ilmoittautuminen ohi!

Helmerien pikkujoulumatka Riikaan
Riika, Latvia (1.12.2022, klo 08.00)

Matkat

Ilmoittautuminen ohi!

Tampereen Anastasia -musikaaliretki
Tampereen Teatteri (6.10.2022, klo 08.30)

Kirjoita sähköpostiosoite huolellisesti, koska siihen lähetetään kaikki varaukseesi liittyvät tiedot.
Kuinka monta paikkaa haluat varata? Tällä hetkellä paikkoja on vapaana 7 kappaletta. Voit varata enintään 2 paikkaa. Ole yhteydessä toimistoon, jos tarvitset enemmän paikkoja: helmeri@helmeri.fi
Kerro numero, josta sinut tavoittaa parhaiten.
Osoite tarvitaan vain matkavarauksia varten.

Kerro kaikkien tapahtumaan mukaan tulevien henkilöiden nimet. Jos kyseessä on matkavaraus, kerro syntymäajat ja toiveesi huonekaverista (tarpeet ovat erilaisia eri matkoilla; esimerkiksi kaikille laivamatkoille tarvitaan syntymäaika ja EU:n ulkopuolisiin maihin passin numero).

Tarkistathan ennen varauksen tekemistä, että kaikki antamasi tiedot ovat oikein!

Peruuta