Giacomo Puccini: Turandot

Giacomo Puccini: Turandot

Aika:
2.3.2023, klo 19.00

Paikka:
Suomen kansallisooppera

Viimeinen ilm.päivä:
11.1.2023

Helmerivetäjä:
Irene Uimonen

4 paikkaa jäljellä!

To 2.3.23 klo 19.00

Giacomo Puccini: Turandot

Suomen kansallisooppera

Päänäyttämö

Helsinginkatu 58, Helsinki

Saimme lisäpaikkoja suosittuun Turandot-oopperaan.

Kansallisoopperan uusi visuaalisesti häikäisevä Turandot-ooppera kiteyttää Puccinin suuren klassikon universaaliin sanomaan: ei ole väliä, kuka olet tai mistä tulet – me kaikki etsimme rakkautta. Prinsessa Turandot asettaa kosijoilleen kolme kysymystä ja vain oikein vastanneet selviävät kokeesta hengissä. Prinssi Calaf yllättää prinsessan vastaamalla oikein. Onnistuuko Calaf murtamaan prinsessan ulkokuoren ja olisiko hän vihdoin ihminen, joka antaisi Turandotille vapauden valita?

Turandot on Suomen kansallisoopperan ja Malmön oopperan yhteistuotanto.

”Rakastamme Puccinin musiikkia, ja meidän on löydettävä uusia keinoja esittää klassikkoteoksia nykypäivän katsojille. Haluan korostaa tarinan universaaleja teemoja yleisestä ja yksityisestä, vallasta ja vastuusta, rakkaudesta ja haavoittuvuudesta. Näen Turandotin valtarakenteiden sorron kohteena ja julkinen elämä prinsessana on vain ulkokuori, johon hänet on pakotettu. Millainen persoona tuon kuoren alta paljastuu?”  – ohjaaja Sofia Jupither

Juonilyhennelmä:

Prinsessa Turandot suostuu puolisoksi kosijalle, joka ratkaisee kolme arvoitusta. Väärästä vastauksesta rangaistus on kuolema. Calaf päättää kosia Turandota hänelle annetuista varoituksista huolimatta, ja onnistuu lopulta yllättämään Turandotin ratkaisemalla arvoitukset. Calaf tahtoo prinsessan kuitenkin vain rakkaudesta. Niinpä hän asettaa ehdon: Turandot saa määrätä prinssin kohtalosta, jos onnistuu aamuun mennessä saamaan selville hänen nimensä.

Turandot uhkaa koko kansaa kuolemalla, jos nimeä ei saada selville ja siksi kaikki valvovat ja yrittävät keksiä kuka Calaf on. Turandotin eteen tuodaan vangitut Timur ja Liù, sillä heidän tiedetään tuntevan salaisuuden. Kun Liù tietää joutuvansa kidutuksen uhriksi, hän surmaa itsensä.

Turandotin ja Calafin jäädessä kaksin, Calaf paljastaa prinsessalle nimensä ja antaa henkensä tämän käsiin. Turandot ilmoittaa kaikille saaneensa selville muukalaisen nimen: se on rakkaus.

Puccini ei ehtinyt saada suurteoksensa viimeisiä sivuja valmiiksi, ja Turandot sai ensi-iltansa vasta Puccinin kuoleman jälkeen. Säveltäjä ehti kuitenkin sivaltaa teokseen Nessun dorman, joka lienee yksi maailman tunnetuimmista aarioista. Sitä ollaan viime aikoina kuultu niin  populaarikulttuurin teoksissa kuin urheilukisojen avajaisissa. Kylmät väreet on taattu viimeistään siinä vaiheessa, kun kajahtaa mahtipontinen Vincerò!

Esitystä suositellaan yli 10-vuotiaille katsojille. Kokonaiskesto 2:45, väliaika 30 min. Esityskieli italia. Tekstitys suomi, ruotsi, englanti.

Tekijät: MUSIIKKI Giacomo Puccini. LIBRETTO Giuseppe Adami ja Renato Simoni. MUSIIKINJOHTO Pietro Rizzo/Hannu Lintu. OHJAUS Sofia Jupither. LAVASTUS Erlend Birkeland. PUVUT Maria Geber. VALAISTUS Ellen Ruge

Näyttämöllä: TURANDOT Miina-Liisa Värelä (vieraileva sopraano).  CALAF Mikheil Sheshaberidze (vieraileva tenori). LIÙ Reetta Haavisto. PING Jussi Merikanto.  PANG Mika Pohjonen. PONG Tomas Pavilionis. TIMUR Matti Turunen. ALTOUM Jussi Miilunpalo. MANDARIINI Aapo Kilpelä.

Hyvät B-ryhmän keskipermantopaikat oikealta ja keskipaikka riveillä 7-10. Rivitoive on aina suotava.

 

Helmerihinta: 92 €, (perushinta 106 €), opiskelija 64 €, nuoriso (alle 20 v.) 53 €.

Maksuviite: 40316

Maksut ja ilmoittautumiset 11.1. mennessä.

Kerro lisätiedoissa, minkälaisia lippuja varaat.

Liput saat Irene Uimoselta viimeistään ennen esitystä Oopperan aulassa oikealla (sisään Mannerheimintien puolelta) klo 18.25-18.40.

 

https://oopperabaletti.fi/

 

Kuva:  Turandot, Suomen kansallisooppera


Saatat olla kiinnostunut myös näistä tapahtumista: 

Teatterit

Ei kertonut katuvansa
Helsingin Kaupunginteatteri (11.4.2023, klo 18.30)

9 paikkaa jäljellä. Varaa omasi!

Teatterit

Kiviä taskussa
Arena-näyttämö, Hämeentie 2 (21.3.2023, klo 18.30)

1 paikkaa jäljellä. Varaa omasi!

Teatterit

Fanny ja Alexander
Helsingin Kaupunginteatteri (26.1.2023, klo 18.30)

5 paikkaa jäljellä. Varaa omasi!

Teatterit

Ilmoittautuminen ohi!

ShedHelsinki: Saiturin joulu
Studio Pasila (10.12.2022, klo 12.00)

Teatterit

Ilmoittautuminen ohi!

Ystäväni pelikaani
Helsingin Kaupunginteatteri, Pieni näyttämö (12.12.2022, klo 18.30)

Kirjoita sähköpostiosoite huolellisesti, koska siihen lähetetään kaikki varaukseesi liittyvät tiedot.
Kuinka monta paikkaa haluat varata? Tällä hetkellä paikkoja on vapaana 4 kappaletta. Voit varata enintään 2 paikkaa. Ole yhteydessä toimistoon, jos tarvitset enemmän paikkoja: helmeri@helmeri.fi
Kerro numero, josta sinut tavoittaa parhaiten.
Osoite tarvitaan vain matkavarauksia varten.

Kerro kaikkien tapahtumaan mukaan tulevien henkilöiden nimet. Jos kyseessä on matkavaraus, kerro syntymäajat ja toiveesi huonekaverista (tarpeet ovat erilaisia eri matkoilla; esimerkiksi kaikille laivamatkoille tarvitaan syntymäaika ja EU:n ulkopuolisiin maihin passin numero).

Tarkistathan ennen varauksen tekemistä, että kaikki antamasi tiedot ovat oikein!

Peruuta